De regels voor vloggen. Hoe heurt het eigenlijk?

De laatste tijd is er veel over te doen geweest over reclame maken in vlogs. Want als je als vlogger een leuke samenwerking hebt met een bedrijf en zijn product of dienst promoot in je vlogs, maak je reclame. Om openheid te bieden naar de consument toe, zijn er door de reclame code social media regels voor vloggen opgelegd. Waar je nu precies allemaal op moet letten tijdens een samenwerking en wat nu exact de regels zijn voor reclame maken in je vlogs, hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

De regels voor vloggen

1.    Herkenbaarheid

Wanneer je in je vlogs die leuke producten of diensten promoot van het bedrijf waarmee je in zee bent gegaan, is het belangrijk om je volgers te vertellen dat het hierbij om een samenwerking gaat. Dit kun je doen door je samenwerking te benoemen en door het volgende te zeggen: ik ontving (product) van (merk). Uiteraard kun je in je ook benoemen dat jijzelf volledig achter de samenwerking staat omdat het product of dienst bijvoorbeeld super goed bij jouw vlog past.

2.    Manipulatieverbod

Een andere belangrijke regel wanneer je reclame gaat maken in je vlogs, is het manipulatieverbod. Dit houdt in dat de kijker niet misleidt mag worden door je vlog. Simpelweg betekent dit wanneer je bijvoorbeeld 10 slowjuicers gaat vergelijken en maar voor 1 van de slowjuicers een samenwerking bent aangegaan, je deze samenwerking ook weer moet benoemen. Het gaat erom dat een consument naar aanleiding van je vlog, niet een beslissing mag nemen, die hij niet genomen had wanneer hij wist dat jij een samenwerking bent aangegaan om het product te gaan promoten.

3.    Zorgplicht voor de adverteerder

Daarnaast kan er niet alleen een klacht worden ingediend tegen jou als vlogger, maar ook tegen het bedrijf waarmee je de samenwerking bent aangegaan. Die heeft namelijk de plicht om ervoor te zorgen dat jij als vlogger je aan de regels van de RCS (reclame code social media) houdt. Voorafgaande de samenwerking dienen ze jou bekend te maken met de wet- en regelgeving.

Ook wij willen dat je goed mogelijk bent ingelicht over  deze regels van de RSC. Daarom verwijzen we je graag naar dit document van de branchevereniging DDM. Wil je als vlogger samenwerken met bedrijven? Meld je dan bij ons aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *